Reisverslag zomervakantie 2023 (België).

Vrijdag 21-07-2023

Om 7.00 uur vertrokken vanuit Arnhem. We waren van plan een flinke afstand af te leggen en dat is gelukt. Op de Waal was het in het begin erg druk en werden we flink door elkaar geschud. Lekker stuurboord aanhouden en naast de motor ook de stroming zijn werk laten doen. Om ongeveer 17.30 uur vonden we een ligplaats bij de Biesbosch. Helaas is een aantal ligplaatsen daar onbruikbaar geworden omdat ze overwoekerd zijn. Vlak voor we wilde gaan ankeren, vonden we toch een geschikte plek. Toen het donker begon te worden, strandde er een jonge dame met een kokende motor. Buren hebben haar impeller vervangen en gelukkig konden wij wat gereedschap en vloeibare pakking bijdragen, om het probleem op te lossen.

Zaterdag 22-07-2023

Om 7.40 uur vertrokken vanuit de ligplaats aan de Biesbosch. Er stond al een flinke wind en we hadden vooral groot water te bevaren. De boot hielt zich goed. Na twijfelen of we in Tholen zouden aanleggen, zijn we toch doorgevaren naar Antwerpen, Bij de sluizen moesten we lang wachten en ook de brug voor de jachthaven ging alleen op gezette tijden open. Gevolg: we lagen om ongeveer 19.15 uur op onze ligplaats. Wel in het centrum van Antwerpen. Dus de wijk verkennen. We vroegen aan een paar Antwerpenaren waar wat te beleven was; “die kant op”. We kwamen vervolgens in de Rosse buurt terecht, met de bijbehorende rode lampjes. Wij snel terug naar meer vertrouwd terrein. Mooi was het bezoek aan de hoge uitkijktoren in het centrum van Antwerpen. Daarna op de boot een wijntje drinken en Wilma een chocolaatje eten.

Zondag 23-07-2023

Deze dag zijn we in Antwerpen gebleven om onder andere de vogeltjesmarkt te bezoeken. Je kunt er van alles kopen en er waren ook drie kramen met vogeltjes, waar je ook bijzondere soorten kon kopen. Een paar mensen kochten twee papagaaien en een veel te kleine kooi voor die dieren.

Maandag 24-07-2023

De wekker gezet, zodat we om 6.00 uur door de brug en de sluis konden om zo met opkomend tij de schelde op te varen. Met de navigatieverlichting vertrokken  we richting Brussel en gingen we met een rustig lopend motor met een gangetje van 15 km/h richting Brussel. Onderweg zie je dat België er niet best voorstaat, veel gebouwen in verval en veel afval dat in het water drijft. Wilma werd ziek en moest weer naar bed. In de sluis hadden we do boot niet strak genoeg vast gelegd, waardoor we overdwars in de sluis kwamen te liggen. Het was wel een pechdag, Wilma viel met de fiets en het pompstation waar ik diesel wilde tanken was uitverkocht. Een echte pechdag, maar wel Manneke Pis bezocht.

Dinsdag 25-07-2027

Elke dinsdag wordt in Brussel een rommelmarkt georganiseerd, wij er naartoe. Het was echt een rommelmarkt waar de bezoekers de bekende bananendozen van de verkopers doorzoeken. Voor ons was er niets te halen, dus op naar het europeesparlement dat we vervolgens bezocht hebben. Opvallend was dat er veel aandacht voor het milieu is maar de portier niet kon vertellen waar we onze fietsen neer konden zetten. In Brussel viel ook op dat sommige mensen vriendelijk zijn maar dat er ook behoorlijk wat mensen zijn die niet reageren wanneer je ze gedag zegt of iets vraagt.

Woensdag 26-07-2023

Nadat we 11 sluizen gepasseerd zijn, komen we bij het hellend vlak, war we de boot in een bak gevaren hebben en 68 meter omhoog gehesen weden., een hele belevenis. De sluismeester was saggerijnig, sprak alleen Frans, was druk met allerlei rommel uit het water aan het vissen en gaf ons toch toestemming om boven de sluis te overnachten. Een vreemde plek waar we naast de toppen van de bomen lagen, die beneden, naast de vaarweg stonden.

Donderdag 27-07-2023

Doorgevaren, door Charleroi naar Seneffe, met vrijwel de gehele dag flinke regenval. Ons werd geadviseerd niet in Charleroi te gaan liggen, omdat men daar spullen naar de boot zou gooien. Een lange dag gevaren en een flinke afstand afgelegd.

Vrijdag 28-07-2023

Flink eind gevaren, tot vlak voor Namen waar we boven de sluis overnacht hebben. In Namen boodschappen gedaan, ook omdat we de volgende dag bezoek zouden krijgen. Namen zelf vonden we niet zo bijzonder.

Zaterdag 29-07-2023

Kinderen komen op bezoek, erg gezellig. Onderweg is iemand met de fiets terug naar Namen gefietst om de auto op te halen. We zijn doorgevaren naar Hoy, waar we een mooi plekje aan de kade vonden en heerlijk gebarbecued hebben. Het was erg gezellig.

Zondag 30-07-2023

Kennelijk had iedereen behoefte aan de nodige slaap en pas om 9.30 uur rolde we het bed uit. De kinderen wilde op tijd naar huis.

Maandag 31-07-2023

Het werd weer tijd om een stad te bezoeken en we zochten de haven van Luik op. Luik is vooral bekend om de zondagsmarkt langs de Maas en de vele kerken. De markt was maandag al afgelopen, dus maar een paar kerken bezocht.

Dinsdag 01-08-2023

Van Luik naar Maastricht, waarbij we onderweg op een gegeven moment Nederlandse radiozenders konden ontvangen. Wat we niet wisten was dat je midden in Maastricht aanlegplaatsen hebt, waar je drie dagen mag blijven liggen. Wij pasten nog tussen de boten die er al lagen en besloten de woensdag te blijven liggen en een echte rustdag te nemen, waarbij we wel de St. Janskathedraal zouden bezoeken.

Woensdag 02-08-2023

De dag dat we in Maastricht zijn blijven liggen. Na een bezoek aan de kathedraal zijn we ook het centrum in gegaan. Maastricht is vele kleine en grootte winkels rijk. Je kunt er een horloge voor € 10,– kopen maar ook een van ruim € 45.000,– voor kleding is het prijsverschil iets kleiner maar zeker ook opmerkelijk. Wij voelde ons een zuinig tweetal. Op de markt kwamen we een Jan en zijn vriendin tegen. Jan vertelde dat hij een (geboren) Hagenees was en vroeg wat het gebouw aan de markt was; een vraag naar de bekende weg. De achtergrond was dat zin vriendin met hem wilde trouwen. Helaas voor Jan was het gebouw gesloten en hebben we wel even gezellig staan kletsen.

Donderdag 03-08-2023

Op advies van onze Duitse buren zijn we van Maastricht naar Heel gevaren, waar we aan een graskantje konden liggen, een uniek plekje. Aan de zeer schaarse beplanting aan de oever viel goed af te leiden dat de grond er erg onvruchtbaar is. Wel was waren en veel dieren op en rond het water; in de middag hebben we een ijsvogel gezien, die even rustig op een takje aan de overkant kwam zitten.

Vrijdag 04-08-2023

Zoals aangekondigd zouden Jeanette en Simone op bezoek komen. Roermond moest de opstartplaats worden. Wij op tijd vertrokken maar kwamen pas om 11.00 uur in Roermond aan, nadat we vertraging in de sluis bij Seine opgelopen hadden. Natuurlijk gingen we naar de Outlet en het ook mooie centrum van Roermond. Op het marktplein hebben we heerlijk gegeten, dicht bij de VVV, waar Simone en Jeanette drie kunststukken gekocht, gemaakt van afval vanuit de kerk.

Zaterdag 05-08-2023

Voordat de meiden wakker waren, hebben Wilma en Charles lekkere broodjes en groente op de markt gekocht. Nadat de havenmeester gearriveerd was, konden we de sleutel inleveren en onze reis vervolgen. Nog niet genoeg gewinkeld, dus in Venlo een tussenstop gemaakt, waar we veel Duitsers tegen kwamen. Op het Leukermeer zijn we voor anker gegaan, omdat we te zuinig waren om € 15,– te betalen om tegen een steigertje te liggen, waarvan je niet van de kant kon. Wel heerlijk geslapen, met het ankerlicht aan.

Zondag 06-08-2023

Toen we wakker werden, was het nog droog, waarna het de gehele dag zou gaan regenen. Eerst Yvonne en Maarten, die een caravan en een boot op de camping aan het Leukermeer hebben staan op de koffie gevraagd. Daarna door de regen naar Cuijk, waar we in de passantenhaven konden liggen. De dames met de trein naar huis en wij nog even naar de supermarkt en een archeologisch museum, alwaar we ook een oude toren konden beklimmen.

Maandag 07-08-2023

Van Cuijk naar onze vaste ligplaats, met onderweg behoorlijk wat wind en op de Waal een flinke stroom tegen.  De Feniks trok zich van alles weinig aan en bracht ons waar we wezen moesten, veilig thuis na een lange reis, waarbij de motor 66 echte draaiuren gemaakt heeft. Dan is het goed om weer thuis te zijn, echter wel met vuile was en nog wat klusjes te doen. Toch weer een hele ervaring, waar we geen spijt van hebben, spijt krijg je immers meestal van de dingen die je niet doet.